Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинги "за" и "срещу" правителството се готвят в София и Пловдив

Снимка: БГНЕС

Митинги "за" и "срещу" правителството се готвят за днес в двата най-големи града в страната. 

В столицата се събират поддръжниците на кабинета "Орешарски". От БСП изразиха надежда да съберат 50 хиляди души. Митингът е насрочен за 12 часа на Орлов мост - само три часа преди футболното дерби между отборите на ЦСКА и Левски.

Митингът на БСП и ДПС е под надслов: "Да на свободата, не на омразата". Двете управляващи партии очакват автобуси със симпатизанти от цялата страна.

Местните структури на БСП са получили указания да доведат на митинга социалисти поне толкова, колкото на събора на Бузлуджа – близо 50 000 души. Между тях трябва да бъдат и кандидатите за държавни постове от името на левицата. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че митингът трябва да каже Не на омразата, за да не се стига до дестабилизация на държавата.

Този митинг има много ясно послание "Не на омразата", която се насажда с ясен сценарий за дестабилизация на ситуацията в страната. Тази тенденция, която върви и се насажда, че всеки, който има различно мнение, трябва да бъде заклеймен, че той няма право на своя позиция. Това си е пряк път към фашизма.

ДПС също организира своите привърженици. Лидерът Лютви Местан беше категоричен, че до сблъсъци няма да се стигне заради футболното дерби Левски – ЦСКА:

Митингът е обявен достатъчно рано и заедно с шествието смятаме, че този митинг може да приключи достатъчно рано, най-късно към 14 часа.

Сергей Станишев и Лютви Местан са сред ораторите на митинга. За участие в него е поканен и премиерът Пламен Орешарски.

МВР обеща строги мерки, за да предотврати насилие между митингуващи и запалянковци. В тази връзка движението на автомобили в района ще бъде ограничено.

Партия ГЕРБ организира антиправителствен митинг в Пловдив. Протестът с искане за оставка на кабинета "Орешарски" ще започне в 12 часа на площад "Централен". Очаква се в него да се включат членове и симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна. Митингът се провежда в Пловдив, за да се покаже, че антиправителствените настроения не са само в столицата, подчертаха от ръководството на партията.

В София има достатъчно митинги. Именно затова го правим в Пловдив. По никакъв начин да не пречим и на студентите, и на другите протестиращи, които са отвън и които нямат нищо общо с нас, каза лидерът на партията Бойко Борисов.

По публикацията работиха: Лили Царева, Неда Велкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна