Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-а седмица стачкува администрацията в гръцките университети

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Десета седмица стачкува администрацията в гръцките университети. Под натиска на родители и студенти се очаква към стачкуващите служители да се въведе гражданска мобилизация. Много факултети са под студентска окупация, което по всяка вероятност ще доведе до нулева учебна година.

Днес се решава съдбата на хиляди студенти, които не могат дори да се запишат в университетите поради продължаващата стачка. Служителите оказват натиск върху правителството, решено да съкрати голям брой от тях.

Нито един учебен ден от този семестър нямат студентите в Атинския национален университет и Техническия университет. В други висши учебни заведения още от септември са блокирани по няколко факултета.

Ако днес не бъде прекратена стачката, министърът на образованието заяви, че ще приложи цялата строгост на закона към служителите. Очаква се намесата на премиера Андонис Самарас и по всяка вероятност ще се въведе гражданска мобилизация на стачкуващите.

Студенти и родители изпратиха обръщение към министъра, в което настояват правителството да вземе спешни мерки, за да не се достигне до нулева година за студентите. Опозицията, която дълго време подкрепяше протестите на университетската администрация, днес прикани стачкуващите да променят вида на протест и да отворят университетите.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна