Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение е обявено в Италия заради циклона в Сардиния

Снимка: БГНЕС

Опустошителен циклон преминава над италианския остров Сардиния. До момента жертвите са 17, сред които има и деца. Издирват се неопределен брой изчезнали. Пострадалите се настаняват в хотели и при близки. Транспорта на, от и към острова е блокиран. Правителството обяви извънредно положение, а премиерът Енрико Лета нарече случилото се национална трагедия.

Метеоролозите предвидиха необичайното лошо време, но природата изненада всички. В рамките на един ден над остров Сардиния падна т. нар. "бомба от вода", равносилна на 400 милиметра дъжд на квадратен метър - толкова, колкото са валежите за една година там.

Улици, пътища и потоци се превърнаха в опасни реки, засетите площи в езера, отнесени са мостове, наводнени са жилища, образувалите се огромни свлачища правят трудно достъпни някои зони. Най-засегнати са районите на градовете Олбия, Сасари и Нуоро.

Освен гражданска защита и пожарникарите в спасителните работи се включиха и части на армията. Екип от 500 специалисти полага усилия за възстановяване на подаването на ток.

В момента продължава да вали дъжд и се очаква ситуацията да се влоши в следобедните часове. Циклонът се движи така, че в по-късните часове на деня да достигне южните италиански области Калабрия, Базиликата и Пулия.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна