Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене Закона за офшорките

Пеевски отсъства от парламента, въпреки че е вносител на промените за офшорките
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене законодателни промени, които да ограничат участието на офшорни фирми в българската икономика.

Промените са предложени от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски. Въпреки че е вносител, Пеевски отсъства от парламента.

Със законопроекта се въвежда забрана за дружествата, регистрирани в офшорни зони да осъществяват дейности в най-значимите сфери на икономиката или да придобива дружества, осъществяващи дейности в тях. Това са обществени поръчки, приватизационни сделки, концесии, придобиване на държавно или общинско имущество и други. Въвеждат се и ефективни мерки за предотвратяване на агресивното данъчно планиране и отклонението от данъчно облагане. Сега действащият механизъм е неприложим към офшорните дружества поради невъзможността да се идентифицират действителните собственици на капитала на тези дружества.

Йордан Цонев каза, че трябва да се изготви регистър на собственици на компании, регистрирани в офшорни зони, за да се проследят финансовите потоци. Той обясни, че между първо и второ четене на законопроекта трябва да се предвидят и конкретни санкции за нарушителите:

Не са само административно наказателните разпоредби, които трябва да бъдат конкретизирани. Примерно, пропуснали сме да разпишем каква санкция следва за тези, които издават периодичен печат, защото на останалите може да им се отнеме лицензът, но както добре знаете, за издаване на периодичен печат няма лиценз. Така че там ще има сериозна глоба. Има доста предложения по отношение на това дали да е точно този данъчен режим, или да се облага всяка транзакция.

На репортерски въпроси къде е Делян Пеевски и с какво е допринесъл за изготвянето на закона, и не трябва ли и той да е в пленарната зала, за да защити законопроекта, Цонев отговори: 

Допринесъл е с достатъчно много, за да е съвносител, а къде е, не мисля, че ще ви отговоря на този въпрос.

Мисля, че аз имам достатъчно сили да го защитя

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени