Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е страната с най-голям спад на населението в Европейския съюз

Снимка: Архив

България е страната с най-голям спад на населението в Европейския съюз, показват оповестени днес данни на Евростат за 28-те държави членки. Според тях през 2012-а населението на България е намаляло с 5,5 на хиляда и към 1-и януари тази година е било 7 милиона и 284 хиляди. За същия период у нас е отбелязана най-високата смъртност в Евросъюза - 15 на хиляда, при раждаемост от 9,5 на хиляда, която е сред най-ниските.

През миналата година в Европейския съюз са се родили 5 милиона и 200 хиляди бебета, като с най-добри демографски показатели са Ирландия, Кипър и Люксембург – те водят класацията по най-висока раждаемост и най-ниска смъртност - съответно и естественият прираст в тези страни е най-висок. Следват ги Франция и Великобритания. На дъното на класацията, с малко по-добри показатели от България, са Латвия, Унгария, Литва и Румъния.

През 2012-а населението на Европейския съюз се е увеличило до 505 милиона и 700 хиляди. Ръстът спрямо предходната година е 1,1 милиона души, като Евростат отбелязва, че 200 хиляди от тях са били естествен прираст на населението, а останалите 900 хиляди – имигранти.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна