Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравноосигурени българи ще могат да се лекуват в чужбина за сметка на българската здравна каса

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето. Част от промените въвеждат европейска директива за мобилност на лечението, която дава възможност европейските граждани да избират в коя страна да се лекуват. Така българи ще могат да се лекуват в други европейски държави. Националната здравна каса обаче ще възстановява сумата по клиничната пътека до цената, разписана в България, а разликата ще трябва да бъде поета от пациента. 

От ГЕРБ смятат, че това ще провокира много желаещи българи да се лекуват в чужбина, което може да не е достатъчно за бюджета от предвидените 58 милиона лева за тези дейности. Министърът на здравеопазването Таня Андреева увери:

Аз смятам, че бюджетът на касата, такъв, какъвто е, би поел тези разходи. Не смятам, че пациентите, независимо дали ще изберат да се лекуват в България, или в чужбина, ще нараснат неимоверно много като бройка. В Закона за бюджета на НЗОК знаете, че има внесени няколко текста, които предвиждат контрол и гъвкавост при реализиране в рамките на годината на заплащането за медицински дейности, а именно възможност по всяко време до 5% от резерва да бъде използван, отчет на шестмесечието за това как се движи разхода на бюджета. Смятам, че сме заложили достатъчно възможности да се реагира своевременно, така че пациентите да не бъдат оставени без лечение, лечебните заведения да не бъдат оставени без заплащане за медицинската им дейност.

С приетите на първо четене промени се предвижда и създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания. Депутатите решиха във вторник да има извънредно заседание, на него ще бъде обсъдено на второ четене бюджетът за догодина.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна