Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени ще задължат медицинските лица да помагат на децата с диабет

В детските градини у нас трудно се приемат децата с диабет, алармираха от Асоциацията на децата и младите хора с диабет. Медицинските лица отказват да обслужват малчуганите, независимо че Асоциацията е обучила всички. За справяне с проблема от Министерство на здравеопазването ще предложат промени, с които да задължат медицинските лица да подпомагат децата и учениците с диабет. 

Майката на 6-годишния Гого от София, който е с диабет, е доволна от грижите в детската градина, но при условие, че той я посещава само за два часа - до обяд. Йовка Танева се надява нещо да се промени.

Според Закона за здравето сега медицинските лица са длъжни само да оказват първа помощ до пристигане на специализиран лекарски екип. Затова здравното министерство е поставило на обществено обсъждане промени в закона, според които медицинските сестри в училищата и детските градини да подпомагат назначеното лечение на децата, каза д-р Ирина Ковачева.

До Коледа ще е готов Регистърът на болните от диабет. Бройката им е много по-малка от тиражираните досега, съобщи председателят на пациентската организация Елисавета Котова.

Тя посочи, че държавата е осигурила изцяло нуждите на болните у нас. Според Котова исканията модерните инсулинови помпи или конусмативите към тях да се плащат от Здравната каса трябва да се предхождат от изработването на ясни критерии за кои пациенти те са подходящи.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна