Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на икономическия растеж на България през третото тримесечие

Растежът на брутния вътрешен продукт на България се подобри през третото тримесечие след слабата икономическа активност през периода април-юни. Това подобрение обаче е по-слабо от предварителните данни, показва оповестената днес ревизирана оценка на Националния статистически институт за БВП на страната.

Брутният вътрешен продукт се повиши през третото тримесечие с 0,7% на годишна база след растеж от едва 0,2% през второто тримесечие и отбеляза повишение с 0,5% на тримесечна база след спад с 0,1% през предходното тримесечие (което беше първо понижение на БВП на тримесечна база от 2009-а година насам). Днешните данни на НСИ обаче представляват низходяща ревизия на предварителната оценка за повишение на БВП с 0,8% на годишна и с 0,6% на тримесечна база за периода юли-септември.

През третото тримесечие на 2013-а година БВП на страната в номинално изражение възлиза на 21 590 млн. лв. Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на годината е в размер на 18 448 млн. лв. като най-голям дял формира секторът на услугите (61,4%), следван от индустриалния (29,8%) и аграрния сектор (8,8%), показват днешните данни на НСИ.

Българският износ се увеличи през третото тримесечие с 3,5% на тримесечна база, докато вносът на стоки и услуги се повиши с 2,3%. Крайното потребление се повиши през третото тримесечие с 0,2% на тримесечна база.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна