Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Украйна протестът няма изявен лидер

Пратеникът на БНР в Киев Васко Михайлов коментира, че все още не е ясно как опозицията в Украйна ще състави свое правителство, както заяви вчера. Според него трудно може да се прогнозира как ще се развият събитията. Интелектуалци ще се опитат да отговорят кои са носителите на моралните ценности, зад които протестиращите застават, и какво става с гражданското общество в Украйна: 

Един от големите проблеми пред украинското общество е, че лидерите на сегашната опозиция нямат достатъчна подкрепа от обществото. Програмите им са доста различни и помежду си не намират допирни точки. Хората виждат, че протестите нямат лидери и ги търсят сега. Може би водач е Юлия Тимошенко, която е в затвора. Виталий Кличко, който се спряга най-често след Тимошенко, е малко откъснат от хората, защото живее в чужбина. Тя е единственият човек с голям опит в политическите битки и на този етап, в момента, мнението е такова, че може да поведе недоволството към реални решения за европейски път.

Корупцията и зависимите съдилища, както и комунално-битови проблеми споделят хората на площада. У хората в Киев има страх от атака на силовите структури на властта. Дори и подписване на асоцииране с Евросъюза няма да накара хората да се разотидат, защото те вече искат и смяна на властта.

Целият анализ на пратеника на БНР в Киев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Украйна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна