Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Киев се очаква атака на полицейските части срещу протестиращите

Ситуацията в Киев остава напрегната. Специалните части "Беркут" са обкръжили Площада на независимостта. Според протестиращите се очаква те да щурмуват Дома на профсъюзите, където се намират активистите на "Евромайдан". Автобуси на "Беркут" са прекъснали движението по бул. "Крещатик".

Стотици протестиращи се стичат към Площада на независимостта, за да го отбраняват от евентуален щурм. Наоколо са паркирани автобуси с войници от вътрешни войски, а спецчасти на милицията преграждат улиците, които водят към площада и импровизирания палатков лагер на протестиращите. Всички спирки на метрото около центъра са затворени днес, за да се попречи на хората да стигат безпроблемно до мястото на безсрочния опозиционен митинг.

Десетки камери на телевизионни компании от цял свят са насочени към площада в очакване да започне силово разпръскване на протестиращите. Те от своя страна започнаха да укрепват барикадите около площада и превзетите сгради и се въоръжават който с каквото намери - дръжки от знамена, арматурно желязо. Някои имат подготвени и противогази, а на главите си носят каски. От трибуната на митинга вече прозвуча призив жените и децата да напуснат площада.

На политическия фронт президентът Янукович подкрепи днес идеята за организиране на кръгла маса за търсене на изход от кризата.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна