Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахнаха барикадите на протестиращите в правителствения квартал на Киев

Полицията премахна барикадите на протестиращите в правителствения квартал на Киев. Няколко десетки души пострадаха по време на нощната акция.

Акцията на силите за сигурност започна след полунощ. Полицаите бяха застанали плътно един до друг и с помощта на своите щитове изтласкаха протестиращите от барикадите. Опозицията съобщи за десетина пострадали, има ранени и сред полицаите.

От тази сутрин правителственият квартал е блокиран от полицейски автобуси и в него се допускат само живущите и работещите там. Протестиращите контролират в момента площада на Независимостта и намиращия се там палатков лагер, а също така сградите на кметството и на профсъюзите.

Окръжният съд на Киев забрани на митингуващите да блокират улиците в центъра на града и това може да се използва като повод за силова акция срещу демонстрантите.

На този фон президентът Виктор Янукович ще разговаря днес с тримата свои предшественици Леонид Кучма, Леонид Кравчук и Виктор Юшченко в опит да бъде намерен мирен изход от политическата криза. С посредническа мисия в Киев днес пристига ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън, а украйнското правителство изпраща в Брюксел екип преговарящи за подготовката на пътна карта за прилагане на Споразумението за асоцииране с ЕС.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Украйна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна