Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ и "Уестингхаус" подписаха споразумение да съгласуват параметрите за 7-и блок на "Козлодуй"

В идните 9 месеца Българският енергиен холдинг и "Уестинхаус" ще съгласуват предварително техническите, финансовите и икономическите параметри за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Споразумението за това беше подписано с президента на американската компания в присъствието на премиера Пламен Орешарски.

Вчера правителството даде мандат на БЕХ да преговаря със стратегическия инвеститор "Тошиба корпорейшън" за седмия реактор на площадката на "Козлодуй" и с "Уестингхаус" за реактора Ей Пи 1000 от ново поколение. Днес началото на разговорите вече е факт.

Предварителното проучване според премиера Пламен Орешарски ще приключи по-рано от следващите девет месеца. По думите му проектът няма да ангажира бюджетни средства, ще се кредитира дългосрочно от Таксим банк и Японската инвестиционна банка.

При параметри, които също предстои да се уточняват, но ще направим всичко възможно те да бъдат благоприятни, така че да можем при спазване на всички етапи, които са набелязани от 2016 година, да започне фактическото изграждане.

В кратко изявление пред медиите, президентът на "Уестингхаус корпорейшънс" Даниел Родерик не скри удовлетворението си от сключения договор:

Това е началото на нашата съвместна работа. Ние възнамеряваме да изградим в България проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност, съгласно най-високите световни стандарти и същевременно ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност на страната. Много е важно през следващите години да сме много продуктивни и да следваме принципите на възможно най-голямата прозрачност в предстоящата ни работа. Много съм доволен от реакцията на българските агенции в сектора, правителството и взаимодействието с България.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна