Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според социалния министър безработицата догодина няма да надхвърли 13 на сто

Безработицата през следващата година няма да надхвърли 13 процента - прогнозира социалният министър Хасан Адемов при обсъждането на Националния план по заетостта за 2014-а. Националният тристранен съвет одобри документа, но бизнесът и синдикатите остро критикуваха сумата от 73 милиона лева, заделена от бюджета за субсидирана заетост. 

Сумата беше одобрена от Тристранния съвет при обсъждането на Националния план за заетостта през 2014-а година. Според министър Хасан Адемов планът ще има ефект на трудовия пазар, ще се промени и минималното трудово възнаграждение по субсидираните програми на 340 лева:

И при благоприятно развитие на стопанската конюнктура се очаква коефициентът на безработица да не надвиши 13 процента. Със средства от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на 21 882 безработни лица, както и обучение на 12 851 безработни лица.

Всъщност парите ще стигнат за заетост на 12 400 лица на пълен работен ден при минимална заплата. Това изчислиха от бизнеса като подчертаха, че част от заетите, които брои държавата, няма да работят на пълен работен ден и не е коректно да се твърди, че 21 хиляди души ще са заетите с държавни пари. От БСК възразиха срещу малкото, според тях, средства. Димитър Бранков каза:

И в сегашното условие на невъзстановен пазар на труда и продължаващата стагнация в основните отрасли, очевидно тези 73 милиона лева, тяхното разходване, така да бъде проектирано, че да бъдат създадени максимален брой субсидирани работни места. Така че действително заради сегашната ситуация на пазара на труда ние се нуждаем от едно по-ефективно, по-ефикасно, ако щете от чисто икономическа гледна точка, разходване на тези средства.

Пламен Димитров от КНСБ критикува ограничения финансов ресурс за 2014, който ще осигури заетост на по-малко хора, отколкото през тази година:

При очаквания за същия ръст на безработицата, дори някои прогнози са, че може да се увеличи. Следователно, политически погледнато, това е недалновидно решение, така че е грешно решение. Ние няма да спрем да казваме това, защото то е много важно и в един момент това ще се отрази на пазара, ще се получат негативните ефекти. 

По време на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество правителството реши да отпусне допълнително 12 милиона лева на Министерството на труда и социалната политика.

Други 2,1 милиона лева, икономия от ваучърите за безплатните декодиращи устройства, се разпределят за "Български пощи" като компенсация за универсалната пощенска услуга в размер на 1 милион лева. 600 хиляди лева ще бъдат предоставени на 84 общини за гарантиране на достъпа до ефирен цифров сигнал на лица, които нямат възможност да ползват платени телевизионни услуги.

С друго постановление по бюджета на Министерския съвет за 2013 г. бяха предоставени над 9 милиона лева допълнително за нормалното приключване на бюджетната година. Ще бъдат покрити и плащания за извършени полети със специално предназначение от „Авиоотряд 28”.

Промени в Кодекса на труда днес социалните партньори не разискваха. Бизнесът заплаши, че ще напусне Тристранния съвет и настоя предложенията да се обсъдят предварително само със синдикатите. След дълги спорове в залата се прие да се направи работна група.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна