Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Москва с украинския си колега Виктор Янукович

Цената на руския газ за Украйна ще бъде една от основните теми на междудържавната комисия, която ще заседава в Москва. Очаква се президентите Владимир Путин и Виктор Янукович да подпишат цял пакет споразумения за търговско-икономическо сътрудничество. 

Въпросът за присъединяването на Украйна към Митническия съюз няма да се обсъжда, нито ще се подписват някакви документи в тази насока, заяви тази сутрин за пореден път украинският премиер Микола Азаров. Той подчерта, че Украйна не е променяла своя курс към евроинтеграция, което, според него, не е пречка да развива своите стратегически отношения и с Русия.

Основните надежди на Киев са да постигне по време на сесията в Москва намаляване на цената на руския газ за Украйна до средноевропейските нива и да бъде приета пътна карта, премахваща ограниченията в търговията между двете страни. Освен това се предвижда задълбочаване на сътрудничеството в такива важни отрасли като корабостроенето, авиационната индустрия, машиностроенето, енергетиката и транспорта. Украйна и занапред ще разчита на руският пазар за да възстанови своята икономика, посочи премиерът Азаров.

Кремъл, който не крие амбициите си да приобщи Украйна към Митническия съюз, заяви в навечерието на срещата на президентите Путин и Янукович, че е готов да предостави на Киев така необходимия му в момента кредит.

По публикацията работи: Васко Михайлов - Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени