Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС избира нов директор на НСлС

Висшият съдебен съвет ще избира нов директор на Националната следствена служба на мястото на изненадващо подалия оставка Бойко Найденов. Изпълняващият длъжността градски прокурор на София Евгени Диков е единствената номинация за поста.

Лични мотиви изтъкна в молбата си да напусне шефския пост и съдебната система Бойко Найденов. Версията беше подкрепена и от главния прокурор, който стана инициатор висшия следовател да получи най-високото магистратско отличие. Веднага след оставката прокурори започнаха пълна ревизия на НСлС, която най-вероятно днес ще има нов директор.

Главният прокурор и още четирима членове на ВСС номинираха временния градски прокурор за позицията директор на НСлС, която върви в комплект със заместник на главния прокурор.

Това е вторият опит на Евгени Диков да спечели поста. Преди малко повече от година той изгуби от подалия оставка Бойко Найденов със 7 на 18. Въпреки че с изключение на Сотир Цацаров съдебните кадровици са в същия състав, никой не се съмнява в днешната категорична победа на Евгени Диков. Изборът започва в 13 часа.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна