Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните - членки на ЕС постигнаха принципна договореност за по-близко партньорство

Европейският съюз ще развива собствени технологии за безпилотни наблюдателни самолети, ново поколение сателитни комуникации и системи за киберотбрана. Държавните и правителствени ръководители на 28-те тази нощ постигнаха принципна договореност за по-близко партньорство с цел укрепване на сигурността и отбранителната индустрия в Европа. След края на първия ден от заседанието на Европейския съвет председателят на Еврокомисията Жозе Барозу подчерта: 

Европа има нужда от силна и надеждна политика на отбрана и сигурност, за да може да играе пълноценно своята роля на световната сцена. Тя трябва да бъде подкрепена от конкурентен и ефективен отбранителен сектор. С около милион и половина работни места и оборот от 96 милиарда евро този сектор е много важен за европейската икономика, каза Барозу, като добави, че в него трябва да бъдат включени и повече малки и средни предприятия.

Снощи Европейският съвет даде политическа подкрепа за създаването на общ механизъм за закриване и оздравяване на банки, който ще дооформи бъдещия банков съюз. Законодателната рамка за него може да бъде факт преди европейските избори, подчерта председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и добави: 

За еврозоната това е най-голямата крачка напред след въвеждането на общата европейска валута. Това е огромно по значението си споразумение за пазарите и финансовия свят. Вече наистина ще можем да оставим зад себе си порочната връзка между фалиращите банки и държавното финансиране. Това ще помогне и на икономиката ни отново да тръгне напред.

Европейският съвет продължава и днес - с дискусии за ситуацията в Украйна и за мерките за растеж и заетост. След заседанието българският премиер Пламен Орешарски ще има среща с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, за която в аванс каза: 

Поисках срещата за консултации, в това число и виждането на комисията по предстоящия доклад.

Очаква се въпросният доклад за правосъдието и вътрешните работи у нас да бъде публикуван след 20-и януари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна