Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите студенти от ЮЗУ остават в окупация и по празниците

Протестиращите студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград остават в окупация и през Коледно-новогодишната ваканция. Те определиха като рестриктивни и нечовешки мерки, решението на ректорското ръководство да се преустанови достъпа до сградата.

Протестиращите десетина студенти от ЮЗУ, които втори месец са окупирали семинарна зала на петия етаж във висшето училище, бяха известени от ректора, че през почивните дни сградата ще бъде затворена и в нея остава само охраната. Ранобудните трябва да решат дали излизат или остават заключени в нея.

Мариела Монева – говорител на групата, каза: Оставаме. Докато сме здрави и докато дишаме тук вътре, ще стоим. Ние сме категорични, исканията ни са същите, те не са изпълнени, няма за какво да излизаме.

До днес студентите очакваха промяна в решението на ректорското ръководство. Тя бе единствено в това, че електрозахранването няма да бъде прекъсвано, а отоплението на сградата ще се включва само при минусови дневни температури.

Протестиращите ще посрещнат Коледа така: Ще празнуваме, естествено. Идеята беше да отида до вкъщи, да направя питка, сърми, боб и всички традиционни български ястия, които се сервират на празника. Ако ни наложат наистина такъв нечовешки режим, защото за мен това е нечовешко, ще празнуваме с кроки и пастет.
По публикацията работи: Кети Тренчева - кор. на БНР в Благоевград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна