Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от Югозападния университет са блокирани в сградата след заповед на ректора

Със заповед на ректора на Югозападния университет в Благоевгра проф. Иван Мирчев е бил забранен от днес до 13-ти януари достъпът до сградата на Ректората. Окупиращите студенти, които към момента се намират в сградата, не могат да я напуснат, защото охраната не допуска никой да влезе отново.

В момента десетина от "Ранобудните студенти" от Софийския университет пътуват за Благоевград, за да окажат подкрепа на колегите и да се опитат да влязат при тях. По-рано днес ректорът е заплашил студентите, че ще бъдат изгонени с полиция - акт, грубо нарушаващ Закона за висшето образование и осигурената от него академична автономия, заяви Ивайло Динев от "Ранобудните студенти":

Днес полиция е влязла в университета, при положение, че единствените хора там са били единствено студентите. Те са се изплашили, естествено. Според заповедта на ректора, ако студент излезе от университета, той не може да влезе и те са малко като затворници в момента. Ние отиваме да окажем подкрепа на колегите си, които са окупирали зала 501. Искаме да влезем в университета, при тях и се надяваме да бъдем допуснати от охраната. Ако не бъдем пуснати, според нас това е нарушаване не само на определени закони, но и на правото да се движиш свободно. Това, което се случва в Югозападния университет е изключително грозно, защото това са студенти с мнение и реакцията на ръководството е туширане на тяхното придвижване и изявяване на позиция.

Ректорът проф. Мирчев не пожела да коментира, като заяви, че в университета не се случва нищо и в учебното заведение имало само трима студенти. Иван Мирчев отправи обвинение срещу медиите, че си правят новини от дребни случки.


По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна