Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години от трагедията в Кербала

Снимка: Мариян Колев

Днес се навършват десет години от нападението срещу базата на българския военен контингент в иракския град Кербала. При взрива на камион-бомба на 27 декември 2003 година загинаха петима наши военнослужещи.

Всяка година на гроба на Антон Петров в Русе идват негови колеги, казва майка му Иванка и споделя, че Коледата за тях е мъчителна:

Ние не можем да свикнем с мисълта, че Антон го няма. Всеки момент очакваме той да се появи.

Десет години след трагедията родителите на другият загинал Иван Инджов също не са забравили, въпреки че са оставили част от миналото зад гърба си. Преместили са се по-близо до внучката си в Карлово.

Каза, че тръгва. Не успяхме да го спрем. Стане ли така, както с нашите деца, сетне е трудно на семейството, казва Христо, бащата на загинали Иван Инджов.

В мъката си го подкрепя бащата на Георги Качорин. И досега за сина си Христо Качорин повтаря думите на войниците, че трагедията е щяла да бъде по - голяма, ако не са изпълнили разпореждането на сина им да изкопаят ров пред базата. И упреква тогавашните командири:

На мен ми се струва, че там се отиде на разходка – да отидем да видим чужда държава.

Отговорност от държавата преди няколко години поиска само майката на Свилен Киров Мира Михайлова. Тя завежда дело, което спира заради започнало наказателно производство, което може да бъде прекратено скоро по давност. Затова 10 години след трагедията Мира Михайлова е сигурна, че са виновни онези, които ги изпратиха в стремежа си да се облагодетелстват, да се нагушат и не ги интересува живота на войниците.

Виновниците трябва да си получат заслуженото, но не стана, казва Мира Михайлова.
Истината за Кербала са се отказали да търсят и родителите на Николай Саръев. Майка му Надежда е категорична:

Има много неща, които те си ги знаят, но не искат да бъдат казани. 

10 години след атентата с камиона-бомба има обещание от военния министър Ангел Найденов да бъдат оповестени публично документи от анализите на инцидента.
Документите от проверката на обстоятелствата около атентата и досега са секретни.

Във възможно най-кратки срокове. Ще направя още веднъж разговор със служителите по сигурността на информацията и това, което е възможно, ще го направя.

Паметта на петимата български бойци, загинали в база "Индия", беше почетена с военни почести и възпоменателна панихида в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

С дълбоко прискърбие и съпричастност към огромната ви загуба бих желал да ви уверя, че България помни героизма на вашите синове, съпрузи и бащи. Майка България ще помни вечно синовете си!, е написал в съболезнователния си адрес до семействата на загиналите министър-председателят Пламен Орешарски.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна