Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският посланик в Германия се включи в дебатите за имиграцията

Снимка: Архив
Българският посланик Ради Найденов се включи в дебатите за имиграцията в Германия с интервю за вестник "Ди Велт".

Който си служи с предразсъдъци и популистки аргументи вреди на европейската идея като цяло и по този начин на всички ни. Свободното движение на работниците спада към основните принципи на Европейския съюз. Изострянето на правилата само за българи или румънци е несъвместимо" с тези принципи, отбелязва българският посланик.

След отпадането на последните ограничения от 1 януари няма да има "забележимо движение на имигранти", твърди още Найденов. Аргументите му са, че и досега е нямало ограничения за имигрирането на хора с определени професии. От около 120 хиляди българи в Германия днес едва 0,9 от процента получават социални помощи, изтъква българският дипломат. 

"Ди Велт" вижда в изявленията на посланика индиректно предупреждение към коалиционния партньор на канцлера Ангела Меркел - Християнсоциалния съюз, да не подклажда пресилени страхове от имигрантски поток към Германия. Повод е проекторешение, разгласено в германския печат седмица преди конференцията на ХСС във Вилдбад Кройт. В документа се казва, че достъпът на имигрантите от Евросъюза до социални помощи трябва да бъде орязан през първите три месеца на престоя им в Германия. Освен това ХСС настоява за по-тежки санкции за измамниците, включително изгонване и забрана за повторно пътуване до страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени