Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стафилококова инфекция е причината за отравянето на 118-те деца от Сливен

| обновено на 13.01.14 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Стафилококова инфекция е причината за отравянето на 118-те деца от Сливен, показват микробиологичните изследвания. Всички, които бяха приети в областната болница след консумация на пилешка супа, вече са изписани.

Изследванията на секрети от болните деца в Микробиологичната лаборатория на областната болница показват стафилококов причинител на натравянето. Според лекарите стафилококовата инфекция преминава остро и бързо. Децата са добре и последващо лечение и наблюдение няма да има. Днес се очакват и първите резултати на Агенцията по безопасност на храните от изследванията на проби от кухнята, храната и персонала  на кетъринга „К енд В”, който е доставял храна на 1600 деца в 18 училища в общините Сливен и Котел. Ако се докаже вина на фирмата за отравянето на 118-те приети в спешното отделение на областната болница деца, тя ще бъде глобена с 4000 лева, тъй като това е второто й провинение през тази учебна година.

Областната агенция по храните започва масирани проверки на  фирми в Кюстендилско, които доставят храна по детските и учебните заведения.

Чуйте в звуковия файл какво още каза д-р Пламен Пенчев от Агенцията по безопасност на храните - Сливен. 





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени