Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Искаме Германия да консултира с нас евентуални промени в правилата за имигранти

Снимка: БГНЕС

Българското правителство иска Германия да консултира с него евентуални промени в правилата за социални помощи за имигранти, обяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той коментира създадената комисия в германското коалиционно правителство, която проучва твърденията за социални злоупотреби от български граждани: 

Аз приветствам факта, че все пак германското правителство, без да прибързва с мерки, решава да направи работна група, която внимателно да прецени плюсовете и минусите и да предприеме мерки, които няма да бъдат в противоречие на европейското законодателство. Разчитам на партньорство с Германия. Преди да бъдат предприети действия, те да бъдат обсъдени и с нас, доколкото биха засегнали български граждани.

Борбата с ксенофобията е работа на правителството на съответната страна, заяви още Вигенин по повод антибългарската кампания във Великобритания заради отварянето на трудовия пазар:

За съжаление тази вълна, която беше дирижирана в голяма степен от ксенофобски сили, от жълтите медии, се оказа, че повлия на някои решения и на самото британско правителство и в момента, в който станаха ясни намеренията за законодателни промени, тогава ние реагирахме, в контакт сме и с Европейската комисия, разбира се и следим всяко едно такова предложение - ще може ли в него да се търсят и елементи на дискриминация, ако това е така, разбирате, че и ние, и Европейската комисия ще реагират.

В сряда Вигенин заминава за Лондон, където ще обсъжда проблема с представители на правителството и парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна