Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филиз Хюсменова: Фондът за солидарност трябва да реагира по-бързо

Снимка: БГНЕС

Европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан представи предложение за реформа на фонд „Солидарност“ на ЕС.

С приетите от Европейската комисия планове ще се подобри готовността на фонда за реагиране. Достъпът до него ще бъде опростен, а критериите за това кой може да го ползва - по-ясни.

От създаването си през 2002 г. фонд „Солидарност“ е помогнал за преодоляването на щетите от 52 бедствия в цяла Европа, включително земетресения, горски пожари, суша, бури и наводнения. Двадесет и три държави са получили повече от 3,2 млрд. евро. Ако предложенията бъдат одобрени от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, сполетените от бедствие държави и региони могат да очакват значителни подобрения в начина, по който работи на фонд „Солидарност“.

С промените за първи път се дава възможност за авансови плащания: 10% от очакваните средства от фонда, при ограничение от максимум 30 млн. евро. Съкращава се административната процедура чрез сливане на два етапа на одобрение и прилагане в едно споразумение. Въвеждат се мерки за насърчаване на стратегии за предотвратяване на риска от бедствия: изисквания за докладване и възможни условия за помощ.

Чуйте евродепутата Филиз Хюсменова, член на комисията по регионална политика в Европейския парламент, за ключовите промени, нуждата и ползата от тях.

По публикацията работи: Веселина Миланова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна