Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Банго Васил

| обновено на 14.01.14 в 18:39
Снимка: БГНЕС

С възстановка на обичаи и много песни и танци в Бургас отбелязаха ромската Нова година. Тържеството беше в Етнографския музей и в него участваха възпитаниците на основното училище "Христо Ботев".

Според традицията на този ден ромите искат прошка от по-възрастните и посрещат в дома си Банго Васил. След идването му се разчупва и питката. Първата хапка от всяко парче се оставя под възглавницата и според това, което сънува човек през тази нощ, се гадае каква ще е годината за него.  

Семействата се събират в тесен кръг, като на трапезата има задължително погача с късмети и ястия от птиче месо, разказва и Веселин Лаков от ромския квартал "Огоста" в Монтана:

Според една легенда, когато Бог е решил да затрие циганите, Свети Василий изпратил ято гъски, които са ги спасили и оттогава е задължително гъската да присъства на трапезата.

От ранна сутрин в квартала тръгват сурвакари, които обикалят с пожелания за здраве и берекет. На този ден младите посещават възрастните хора, като носят греяна ракия, целуват ръка и искат прошка.

Празникът продължава и утре с много веселие, музика и танци.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна