Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за борба със сивия сектор при автобусните превози обеща министърът на транспорта

Снимка: БГНЕС
Министърът на транспорта Данаил Папазов обеща още по-засилени мерки за борба със сивия сектор при автобусните превози. Превозвачите са  в готовност за стачни действия от 1-ви февруари, ако държавата не предприеме мерки срещу нелоялната конкуренция в бранша. Преговорите с автопревозвачите ще продължат и през следващата седмица с участието на представители от Министерството на финансите и МВР.
Нашето министерство е водещо в бранша, но повечето въпроси, като се прегледат практически, не са за нас. Там става въпрос за бюджетни средства, които трябва да се отделя
т, посочи Папазов.


Според него превозвачите могат да бъдат компенсирани с близо 38 милиона лева: Аз направих проверка. 37 милиона и 500 хиляди лева има в бюджета за компенсация на автопревозвачите за хора със специфични нужди. Също така няма никаква възможност за ползване на горива от Български държавни железници, които да са с по-различни стойности от тези, които ползват и превозвачите.

Папазов отчете и дейността на най-важните дружества в неговото министерство за миналата година. Според него задълженията на БДЖ са намалели с над 80 милиона лева. "Български пощи" завършват 2013-а със загуба от 15 милиона, а Националната компания "Железопътна инфраструктура" с 223 милиона инвестиции. По отношение на цифровизацията министерството перфектно си е свършило работата, отчете министър Папазов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна