Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Сериозни сътресения предстоят в българската енергетика през следващите две години. Осем енергоблока на въглища с обща мощност 1490 мегавата трябва да спрат работа до края на 2015 година, тъй като не отговарят на еконормите на Евросъюза. Мощностите, които ще бъдат затворени, са почти колкото блок и половина на АЕЦ Козлодуй и представляват една четвърт от всички ТЕЦ-ове в страната, съобщава Преса.

7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще има, ако е икономически изгоден, отбелязва Стандарт, като цитира премиера Пламен Орешарски. Според него, на този етап от преговорите не може да се гарантира, че изходът ще е успешен. Орешарски уточнява, че в момента се водят предварителни разговори с американската Уестингхаус, за да бъдат, цитирам, достигнати параметри, които да бъдат приемливи.

Двама машинисти оцеляха по чудо в петък вечерта, след като управляваният от тях влак дерайлира край гара Яна заради кражба на болтове по линията. Транспортното министерство е готово още утре да внесе в Народното събрание искане за промяна на Наказателния кодекс, която да определи посегателството върху жп инфраструктурата като тероризъм. Сега, по закон, наказанието за този род кражби е до 15 години затвор, посочва ТРУД. 24 Часа отделя две страници на случилото се и обяснява, че парите, които ще вземат крадците, отмъкнали металните елементи на 170 метра железен път, се изчисляват на 1700 лв. Щетите от влаковата катастрофа пък се оценяват на 500 хиляди лв. "Представете си какво щеше да се случи, ако влакът, вместо с празни газови цистерни, беше с пълни, или вместо товарен беше пътнически със 100-200 души в него. Досега, за щастие, не сме се сблъсквали с трагедия от подобен мащаб, но не се знае докога "късметът" ще е с нас. Именно затова няма да е преувеличено, ако подобни вандалски прояви спрат да се тълкуват като обикновени кражби, а като опити за атентат", пише Труд в коментар по темата. "Защо държавата се сеща да реагира само след сериозни инциденти и толкова години си затваря очите пред нелегални пунктове за скрап, които печелят от кражбите на метали, вместо да им спре кранчето?", пита в коментара си Преса.

Въшки нападнаха училищата в Бургас. Според данни на регионалния инспекторат по образованието, близко 30% от училищата в областта са нападнати от паразите. Лекарите не могат да обясняват причината за тази напаст. Колко е точният брой на засегнатите никой не знае. Регионалната здравна инспекция вече няма задължението да следи разпространението на паразитите, съобщава Телеграф.

В Европа най-голям дял на собственици на жилища, които не трябва да изплащат ипотека или друг заем за покупката им, има в Румъния - 97%, и България - 95 на сто. В тези най-бедни страни от общността е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3%, пише Монитор, като цитира данни на Евростат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна