Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската област Лигурия отново пострада от дъждове

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Северозападната италианска област Лигурия пострада отново в резултат на проливните дъждове - 200 души са евакуирани, свлачищата са над 100, едно от които предизвика дерайлиране на влак по линията от Генуа към Френската ривиера. Жертви няма.

Най-драматично е положението с излезлия от релсите пътнически влак край селището Андора, чието трасе минава съвсем близо до морето. По щастлива случайност той се е подпрял на скалите и не се е обърнал във водата, притиснат от другата страна от образувало се свлачище. Според магистратите причината за случилото се е в построените на склона вили, нарушили равновесието в планинския терен, който продължава да се свлича вследствие на дъжда. Железопътният транспорт в този участък между Италия и Франция не е възобновен и временно е заменен с автобуси.

Заради свлачища в област Лигурия са затворени редица пътища. По всяка вероятност футболната среща между Дженоа и Интер ще се състои.


Наводнения има и в област Тоскана край градовете Маса и Лука. Повишено е сериозно нивото на реките и в други северни и централни части на страната.

Обилен снеговалеж е обхванал Алпите.

Според прогнозите валежите от дъжд и сняг ще продължат и през следващите часове и ще обхванат и южната половина на Апенинския полуостров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна