Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ определи като сериозен дипломатически скандал посещението на Страхил Ангелов в Сирия

Снимка: БГНЕС

Като сериозен дипломатически скандал определиха от ГЕРБ посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия и изказването му в подкрепа на режима на Башар Асад. От ГЕРБ настояха лидерът на БСП Сергей Станишев като председател на Партията на европейските социалисти да коментира официално случилото се.

В специална декларация депутатите от ГЕРБ определиха посещението на червения депутат в Сирия като противоречие с официалната позиция на България. Депутатът Джема Грозданова заяви:

Чрез този дипломатически прецедент България е поставена в странна позиция да обяснява на своите стратегически и евроатлантически партньори защо допуска действия в противоречие с поетите от нас ангажименти. Ние от парламентарната група на ГЕРБ гледаме с тревога и загриженост на самодейната външнополитическа активност на депутат от БСП, защото то не е прецедент за поведението на управляващата партия БСП и нейния лидер.

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел заяви, че в навечерието на международната среща на високо ниво "Женева 2" на 22 януари поведението на БСП е безотговорно.

Когато търсим решение на случващото се в Сирия, е много важно България да не бъде глас, който се различава от общия глас на Европа.

Депутатът Димитър Главчев дори намекна за възможно разцепление в редиците на БСП след действията на депутата Страхил Ангелов.

Дали не се цепи групата им вече. Ако се дистанцират така от поведението на народен представител, който е член на тяхната група, би трябвало да се изяснят вътре и взаимоотношенията, дали няма да иска той пък да става независим.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени