Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

newspapers

ООН отстъпи на искането за неучастието на Иран на конференцията Женева - 2 като отвори пътя за мирни преговори за Сирия, пише  Вашингтон Пост. Според вестника пазарлъците кой да участва в разговорите и какви да са условията са засенчили и без това скромните очаквания за срещата.

По темата Ню Йорк Таймс отбелязва, че  споровете около участниците са подходяща прелюдия към предстоящите разговори между воюващите страни.За тях дори най-оптимистично настроените американски дипломати прогнозират,че ще бъдат продължителни и изтощителни, отбелязва изданието.

В навечерието на  мирната конференция Гардиън и Си Ен Ен публикуваха на сайтовете си доклад, в който трима бивши международни прокурори обвиняват режима - цитирам- в убийства в индустриален мащаб. Докладът се базира на свидетелства и фотографии, предоставени от анонимен дезертьор - служебен фотограф от сирийската военна полиция. Снимките, на които според медиите има доказателства за убийствата на 11 000 затворници между март 2011 и август 2013 г., са били изнесени на флашка.

Сирийският президент Башар Асад е съфинансирал и си е сътрудничил с Ал-Кайда в сложна двойна игра, съобщава Дейли Телеграф.  Финансирнето на групировките Ан-Нусра и Ислямска държава в Ирак и Леванта е ставало чрез продажба на петрол и газ от находища под техен контрол, както и с посредничеството на режима. Властите са освободили затворници екстремисти, за да подсилят джихадистите и да бъде убеден Западът че бунтът е подкрепян от крайни ислямисти, съобщава изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени