Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Разследването срещу Волен Сидеров ще влезе в съда

| обновено на 23.01.14 в 12:15
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен - разследването на скандала на летище Варна, заради което Волен Сидеров остана без имунитет, ще влезе в съда. Обвинител номер едно обеща държавното обвинение да работи експресно по случая.

След вчерашното демонстративно отказване от имунитет от страна на лидера на "Атака" предстои разпит на френската дипломатка, след разрешение на френския посланик, разпит на екипажа и разпит на депутатите от "Атака", присъствали на скандала. Както припомни и главният прокурор, това засега не е могло да се случи заради отказа на депутатите да разговарят с разследващите и демонстративния начин, по който са напуснали летище Варна по време на скандала, размахвайки депутатските си карти.

Дали първо Волен Сидеров ще стане обвиняем или първо ще бъдат проведени тези разпити - това е въпрос на стратегия
, каза Сотир Цацаров и отказа да я коментира.

По повод провокативното обръщане на Волен Сидеров към обвинител номер едно дали ще поиска и имунитета на Бойко Борисов така експресно, както направи с неговия, заради сигнал, подаден от "Атака" в прокуратурата, главният прокурор каза, че за всеки, за когото бъдат открити данни за престъпление, ще бъде искан имунитетът му.

Мисля, че основното разследване, върху което трябва да се концентрираме там, са военните въздухоплавателни средства. Не, че Авиоотряд 28 е по-маловажен, но нещата с военните въздухоплавателни средства също не стоят добре. Да ви кажа, от 49 полета, 22 са били празни, т.е. развитие ще има тогава, когато е готова съдебно-счетоводната експертиза за стойността на международните полети. Същото ще касае и Авиоотряд 28. Така, че господин Сидеров да бъде спокоен, нали той говори за експресни реакции. По отношение на него реакцията беше абсолютно експресно адекватна на експресното му поведение, заяви Цацаров.

Следващата седмица Цветан Цветанов ще бъде с още два нови обвинителни акта, каза главният прокурор. Дали ще има проблем около делото, за което стана ясно, че се гледа от съдия, чийто баща е ремонтирал вилата на Цветан Цветанов, ще преценят прокурорите, обясни Цацаров. Според него даването на оценка дали е смущаващ този факт на познанство между Цветанов и съдията, който гледа делото му, не бива да се  коментира от обвинител номер едно, за да не се влияе на работата на прокурорите, които влизат в съдебната зала.

Що се отнася до доклада на ЕК и критиките към работата на спецпрокуратурата, обяснението, което даде Сотир Цацаров, е, че спецпрокуратурата през миналата година се е наложило да работи по много шумни акции:

На моменти е била заливана или са й били директно поднасяни готови реализирани операции с много съмнителен краен изход, т.е те са били реализирани, били са презентирани надлежно пред вас, след което са намирали своето място в специализираната прокуратура. Когато едно нещо е влязло в специализираната прокуратура, а преди това е обиколило всички телевизионни екрани и е създадено с някаква си съвсем друга цел, много е трудно да искаш краен продукт от това нещо.

Сотир Цацаров беше категоричен, че критиките към спецструктурите не означават, че те трябва да бъдат премахнати, а да бъдат направени законодателни промени, които да отнемат част от делата, по които в момента се работи, и там да остане тежката организирана престъпност.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна