Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три нови клинични пътеки ще бъдат покрити от НЗОК едва догодина

Снимка: БГНЕС

Три нови клинични пътеки за тази година ще могат да се финансират едва през 2015-а година, стана ясно след заседание на Надзорния съвет на касата. Предстои среща в здравното министерство за това дали може да се осигури финансиране тази година. 

Новите клинични пътеки и процедури по Наредба 40 са радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания, детско-юношеска гинекология, хирургично лечение на деца до една година, вродени аномалии, пренатална инвазивна диагностика на бременността и наблюдаване при пациенти с нервно-мускулни заболявания. 

Има осигурени финансови средства от бюджета на Касата за тази година за муковисцидозата, вид генетично обособено заболяване, и за тези диспансеризирани пациенти. 

Председателят на Надзорния съвет на касата Людмила Петкова не посочи точно колко пари трябват за новите, нефинансирани клинични пътеки, но най-вероятно, те ще се покриват от Касата от догодина. 

Представителят на пациентските организации Иван Димитров заяви, че е недопустимо и тази година да няма заплащане от Здравната каса на близо около 30 деца с нефрологичен синдром. От пациентските организации очакват срещата с министъра на здравеопазването. 

Надзорният съвет прие и методика за заплащане на дентални специалисти, които работят в неблагоприятни практики.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна