Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окупацията на СУ не попречи на изпит за съдии

Снимка: БГНЕС

Окупацията на  Софийския университет не успя да провали националния изпит за съдии по вписванията. Той се провежда в  Ректората . Заради изпита   окупаторите изгониха охраната на университета и  заявиха, че повече  няма да допуснат учебна и и административна дейност. 

Протестиращите студенти заявиха, че не са знаели за планирания за днес изпит за съдии и обвиниха за този пробив в окупацията им охраната на университета.

Просто разчитахме, че входа главният е заключен. Разбира се, целта на охраната не е да ни улеснява, те си изпълняват ректорски нареждания. Те, разбира се, не искат изпитът им да се провали.

Един от участниците в окупацията - Манол Глишев, бе категоричен:

Повече охраната няма да има контрол над сградата по никакъв начин. Изпитът приключва в един часа, ние слагаме катанците и работата се свършва. Не само изпитите, няма да има никаква административна дейност.

Глишев  поясни, че не се притеснява от твърденията на ректора на университета, че зад протестиращите студенти стои някой:

аз и вчера попитах: "А зад него кой стои? Ние единствено имаме подкрепата на нормални граждани и наши колеги състуденти".

В предаването на "Хоризонт" "Неделя 150" ректорът проф Иван Илчев определи случващото се като безобразие и обеща да се обърне към прокуратурата:

В университета са навлезли хора, които не са студенти на СУ, разпореждат се в него.

Ректорът добави, че заради окупацията в момента в Алма матер апаратура за десетки милиона лева стои безстопанствена. Илчев обясни още, че досега се е срещал поне четири пъти със студентите окупатори. Резултат от разговорите обаче няма:

Просто ме разочароваха невероятно. Това са хора, които виждат света в черно и бяло, които не приемат никакви аргументи, които въобще не се интересуват от правата на индивидите, и които под демокрация разбират това, което на тях им е изгодно. Те се опитват усилено по някакъв начин да принудят полицията да се намеси, тъй като това не е изгодно за тях да бъде направено на улицата, те предпочитат да бъде направено в СУ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна