Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата завладя цялата страна, но пътищата са проходими

Снеговалежът и вятърът усложниха пътната обстановка в североизточна България. Най- тежка е ситуацията в Силистренска област. Проходими са пътищата между големите населени места и главните пътни направления. Ограничава се движението на товарни автомобили. Възстановяват се аварии в електропреносната и ВиК мрежата.

В 5 силистренски общини - Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Кайнарджа училищата затварят до сряда включително. В община Алфатар учениците няма да учат в понеделник и вторник. Все още има непроходими участъци между по-малките села.  В късния следобед беше възстановено електрозахранването във всички села на областта. В повечето райони на град Силистра кварталните улици не са почистени. Граждани сигнализираха за труднопроходими участъци и липса на хляб в магазините.

В Разградско снеговалежът е със средна интензивност, пътищата са обработени, проходими при зимни условия. Видимостта е ограничена до 150 - 200 метра заради снега.

В Русенско снеговалежът е намалял. По пътя Русе - Бяла товарните автомобили трябва да се движат с вериги. Забранен за камиони над 10 тона е пътят за Силистра, останалите пътища в района са проходими.

В Старозагорска област вали сняг, навсякъде температурите са минусови, в Стара Загора духа силен вятър. Движението и през прохода Шипка, и през прохода на Републиката е без ограничения, забрана има само за тежкотоварни автомобили над 10 тона. От Областното пътно управление съобщиха, че ТИР-овете се отбиват за пренощуване на определени места, заради забраната за преминаване през Дунав мост. 

Автомагистрала "Тракия" е обработена, пътната настилка е опесъчена, почистват се снегонавявания в отсечката край Чирпан и село Загоре.

Републиканските пътища в Сливенска област са заснежени, но проходими при зимни условия. Духа силен пулсиращ вятър. Няма подадени сигнали за бедстващи или останали без ток и вода население места в Сливенско. 

Кметът на Варна Иван Портних обяви 27 януари - понеделник за неучебен ден поради влошената метеорологична обстановка. Детските градини и ясли в града ще работят.

Четири населени места в община Бургас продължават да са без ток - селата Брястовец, Драганово и Миролюбово, както и в квартал "Сарафово".на областния град. Пътищата в бургаска област са заледени, но обработени.

Снеговалежът остави без ток няколко  селища в община Смолян. С прекъснато електрозахранване от два дни е село Попрелка. На тъмно също от два дни са и жителите на съседните села Кремене и Надарци. Пътищата на територията на Смолянска област са почистени и движението се осъществява при зимни условия. За два дни снежната покривка в курорта Пампорово достигна 40 см, а на връх „Снежанка“ - 55 см. Лифтовите съоржения в курорта работят, а пистите се обработват поетапно.

25 см е снежната покривка във високите части на Ловешка област.  Най-много е на Беклемето и в Чифлик, където през последното денонощие валежът е бил 13,5 литра на квадратен метър. В Борима дебелината на снажната покривка е 16 см, в Априлци и Рибларица – 15 см, а в Ловеч и Троян – 12 см. Най-малко тя  е в Тетевен – 6 см. Проходът Троян – Кърнаре остава отворен за движение, като е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркет

Пътищата в страната са проходими при зимни условия. Пътната полиция препоръчва да се пътува с подходящи гуми и да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна