Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратяват окупацията на Софийския университет

| обновено на 28.01.14 в 13:08
Снимка: БГНЕС

Решението за прекратяване на окупацията на Софийския университет е било взето късно снощи.

След вчерашната заповед на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев да не може да се влиза в сградата на Ректората хората, които са били вътре, са останали без храна. Цялата улица "Свети Климент Охридски", която се намира зад университета, е била отцепена от полиция. Студентите, които са били в сградата, са били уморени и е било невъзможно да бъдат сменени от свои колеги. Те твърдят също, че парното отопление е било намалено.

Друга причина за отмяна на окупацията е получената информация, че заплатите на всички служители и преподаватели в университета няма да бъдат изплатени. Веселин Недков, един от участниците в нея, обясни: Ние се изнасяме от Ректората. Тъй като проф. Илчев не можа да използва полицията, реши, че трябва да използва преподавателите срещу нас, като възпрепятства изплащането на заплатите им. Съответно ние не искаме това да се случва и не искаме преподавателите да стават инструмент в неговите ръце, затова се изнасяме от Софийския университет, обясни Недков. При излизането им от Ректората личните данни на окупаторите са били записани от полиция.

Пред главния вход на университета те поставиха голям плакат, на който пише: Народе, къде си. Професор Илчев, не можахте да употребите полицията и решихте да използвате преподавателите за защита на партийни и лични интереси. Плакатът завършва с лозунг: Следва продължение

В Ректората вече се допускат преподаватели, работещи в администрацията, и студенти. Днес ще има учебни занятия. 

Комисия проверява дали има щети или повреди в Ректората след повторната окупацияОт утре в Ректората ще работи нова охранителна фирма и ще се затегне контрола за влизане в Алма матер, съобщи проф.Илчев. Той беше категоричен, че никога не е обсъждан план за влизане на полиция в университета при разговорите му с главния прокурор и министъра на вътрешните работи.

16 изпита са провалени по време на окупацията на Софийския университет, каза заместник-ректорът на висшето училище доц. Милена Стефанова. Несъстоялите се 16 изпита са засегнали около 800 студенти, но графикът за изпитите ще бъде пренареден. Ректорският съвет ще решава как да бъдат санкционирани студентите, окупирали Софийския университет.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна