Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михайлова: Няма да се допусне застрояване на парк "Странжда"

Снимка: БГНЕС

Няма да се допусне застрояване на природен парк "Странджа", заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по повод решението на петчленен състав на Върховния административен съд за Общия устройствен план на Община Царево. Според еколозите решението позволява прекомерно застрояване на района. 

Законодателството не позволява застрояването на територията на природен парк, увери Михайлова. Тя не очаква голям инвестиционен интерес за строителство на хотелски комплекси: 

Ние сме готови за всяко инвестиционно предложение да водим отделна битка, но да не допуснем застрояване, такова, каквото виждаме в други райони на Черноморието. Към юни месец Министерството на околната среда и водите има ангажимент, възложен му от Народното събрание, да направи предложения за това как би могло да се оформи нов национален парк "Българско Черноморие".

Бившият министър на околната среда Нона Караджова коментира, че Общият устройствен план на Община Царево няма екологична оценка, която е задължителна, тъй като тя я е оттеглила, докато е ръководила екоминистерството:

В решението на петчленния състав няма нито едно изречение или мисъл, че Общ устройствен план на Царево е влязъл в сила. Тази заповед за Общия устройствен план не поражда никакви правни действия и последици.

Сегашният екоминистър Искра Михайлова отрече твърденията на колегата си и заяви, че Общият устройствен план на Царево има екологична оценка: 

В нея има изключително много изисквания и условия към плана, но на определен етап на обжалвания и спорове по плана тя е била оттеглена, но не и отменена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени