Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ще има инсталация за биогаз от отпадъци

Снимка: sustaingas.eu

София ще разполага с единствената по рода си инсталация за биологично третиране на отпадъци. Стойността на проекта е 39 милиона лева. Инсталацията е част от големия проект за третиране на софийския боклук.

В инсталацията ще се извършва компостиране на 24 хиляди тона годишно зелени отпадъци - трева, листа, които ще се събират основно от градските паркове. Капацитетът на съоръжението включва и преработка на 20 хиляди тона биологични отпадъци от търговските обекти и домакинствата. Ще се получава биогаз, който ще се преобразува в  електрическа и топлинна енергия. 

Министърът на околната среда Искра Михайлова обясни какви ще бъдат стимулите за гражданите за събиране на отпадъци за преработка в инсталацията:

Единият от начините за мотивиране е, че с предоставяне на възможността да се изхвърля по-малко отпадък, като се изхвърлят разделно опаковките, да се намали количеството на отпадъка и това да бъде във връзка с формулата за определяне на такса "смет". 

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че целият проект за отпадъци на София включва депо, компостираща инсталация и завода за преработка на отпадъци:  

Разчитаме на фирмите, на гражданите да се включат в нашите програми за разделно събиране на отпадъците, за да можем да изпълним и съвременните европейски изисквания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени