Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС предлагат да се прекрати процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор

Веселина Тенева
Снимка: Дневник
Парламентът решава днес дали да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор. Такова е предложението на вносителите на кандидатурата от БСП и ДПС. Единственият номиниран за поста беше съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Създаденото в обществото усещане за предрешен избор е основният мотив на вносителите да оттеглят номинацията на Тенева.

Пред медиите Мая Манолова допълни към причините и краткия срок, многото обществени обвинения, исканията за по-прозрачна процедура и забележката на Европейската комисия.

Решихме да прекратим тази процедура и да стартираме нова, за да няма съмнение, че някой е предрешил кой ще бъде следващият шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет, мотивира се Манолова, въпреки че всичко това беше факт и в последния месец, през който неправителствени организации критикуваха процедурата и спорни данни за имотното състояние на Веселина Тенева.

Не е ясно дали поредният трети провал на процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор не е защитен ход срещу предупрежденията на РЗС, че има компромати за кандидата на управляващите, или декларациите на ГЕРБ, че няма да осигурят необходимото за избора квалифицирано мнозинство.

Изборът на нов главен инспектор е проблем от година, откогато с изтекъл мандат е Ана Караиванова. Въпросът беше коментиран и в последния доклад на Европейската комисия. Документът, публикуван миналата седмица, ще е тема на специално заседание на ВСС днес. На него трябва да бъдат обсъдени предложенията на специалния антикризисен щаб, обобщил препоръките на евроекспертите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна