Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу имамите навлиза във финалната си част

| обновено на 29.01.14 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и религиозна омраза, навлиза във финалната си част. На днешното заседание в Пазарджишкия окръжен съд ще бъдат изслушани пледоариите на адвокатите на подсъдимите.

Първи думата ще получат адвокатите на имама на Сърница Саид Муутлу, сочен за ръководител на българската клетка на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" и на районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих, срещу който е повдигнато и обвинение за проповядване на омраза и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма.

На предишното заседание всичките 13 имами отрекоха да са извършвали антидържавна дейност, а мюфтията на Пазарджик Абдулах Салих заяви, че цялата им дейност е контролирана и ръководена от Главното мюфтийство у нас.

Обвинението е изградено основно върху свидетелските показания на защитени свидетели, които са били внедрени сред обвинените имами. Обвинителният акт е над 90 страници, като почти всички над 30 явни свидетели се отрекоха от първоначалните си показания, дадени пред съдия. 

Прокурор Недялка Попова обяви, че поддържа обвиненията срещу 13-те имами, тъй като събраните доказателства, включително и в хода на съдебното разследване, показват наличие на престъпление. Подсъдимите са част от тайна организация с тайно финансиране, която е целяла проповядването на антидемократична идеология, отричайки принципите на демократизма и върховенството на закона. Подсъдимите са организирали дейността си срещу националната сигурност на страната, нарушавали са правото на свободен избор на вероизповедание и равенство на половете. Според прокурора имамите са използвали верските убеждения на мюсюлманите за гласуване в полза на определена политическа сила.

Подсъдимите са злоупотребили с понятието "джихад" и въпреки тайното финансиране от арабската фондация "Ал Уакф Ал Ислями“ българската клетка на организацията у нас е налагала своя собствена идеология, повлияна от елементите на салафизма, каза Недялка Попова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна