Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вивиан Рединг призова за споразумение за защита на личните данни

Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг призова за споразумение за защита на личните данни, по време на своя реч на среща в Центъра за европейски политически проучвания, по повод Европейския ден за защита на личните данни - 28 януари. Въпросът постоянно е във фокуса на усилията на Европейския парламент, който работи за укрепване на законодателството с цел гарантиране на безопасността на данните на гражданите на ЕС в Интернет.

Скорошно проучване показва, че 76% от европейците се притесняват, че тяхната лична информация е в ръцете на компании. Обновяването на европейското законодателство за защита на данните цели привеждането на съществуващите норми към изискванията на съвременния цифров свят и засяга въпроси като правото да поискаш изтриване на данните си от определен сайт, нуждата от изрично разрешение за ползване на лична информация и практиката на автоматично събиране и анализиране на данни.

Докато политическите групи се подготвят за пленарното заседание следващата седмица, парламентарните комисии ще разгледат въпроси, свързани с околната среда и въздушния транспорт.

Същевременно продължава проучването на Европейския парламент относно дейността на „тройката кредитори" - наред с разговорите на депутати с представители на работодателите и профсъюзите, днес парламентарна делегация ще посети Гърция, за да разследва последиците от провежданите мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна