Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Пазарджик поиска ефективна присъда за имама Ахмед Муса Ахмед

| обновено на 29.01.14 в 18:42
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Пазарджик поиска ефективна присъда за имама на ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед и условни присъди за имама на Сърница Саид Муутлу и районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите десет имами обвинението поиска да бъдат наложени административни наказания, глоби от хиляда до пет хиляди лева. Прокуратурата поиска и Ахмед Муса Ахмед да бъде задържан под стража, тъй като има опасност да се укрие.

Подсъдимите имами са част от нелегалната ислямистка организация "Ал Уякф Ал Ислями" и са проповядвали антидемократична идеология с цел налагане на Шериата. Това каза в обвинителната си теза прокурорът по делото за радикален ислям в Пазарджик Недялка Попова. Според обвинението подсъдимите са внедрявали и свои хора в държавните институции.

Срещу сочения за ръководител на българската клетка на ислямистката организация у нас Саид Муутлу и мюфтията на Пазарджик Абдулах Салих отпада обвинението за насаждане на религиозна омраза. Тази част от обвинението обаче остава за имама в ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед.

Според обвинението всичките 13 подсъдими имами са част от тайна организация с тайно финансиране, която е целяла проповядването на антидемократична идеология, отричайки принципите на демократизма и върховенството на закона. Подсъдимите са организирали дейността си срещу националната сигурност на страната, нарушавали са правото на свободен избор на вероизповедание и равенство на половете. Подсъдимите са използвали верските убеждения на мюсюлманите за гласуване в полза на определена политическа сила и са внедрявали свои хора в държавните институции в страната с цел бавно и поетапно налагане на Шериата.

Адвокат Хари Харалампиев определи изложената от обвинението теза като неточна интерпретация:

Очевидно е, че прокуратурата интерпретира доказателствата по начин, който помага на тезата й, но пречи на логиката и ощетява точността.

Какво да коментирам. Това са нейни интерпретации, каза Муутлу.

Ахмед Муса заяви: Това е лъжа. Всичко, каквото говорят, е изопачено и лъжа. Тези анонимни свидетели не са от квартала, те са си от ДАНС, от полицията.

Делото продължава и утре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна