Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: От февруари отпадат протоколите за лекарства за психични заболявания и епилепсия

От февруари отпадат протоколите за скъпоструващи лекарства за психични заболявания и епилепсия, съобщиха от Здравната каса.

Протоколи вече няма да са нужни при изписването на 18 лекарства за домашно лечение на шизофренни психози, афективни разстройства и епилепсия. Това ще става вече само с рецепта. Според председателя на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева промяната е добра:

Това е пестене на времеви ресурс, на финансов ресурс, защото протоколите изискваха всеки един човек да ги заверява тези протоколи и след това да ходи да си вземе отделно рецептите. Доста често нашите специалисти, протоколите, които ги издават, са в други градове, трябваше да се изчаква. Това е много положителна крачка.

Според Веска Събева има и други скъпи нови медикаменти за епилепсия, които също биха могли да се освободят от протоколи. За здравноосигурените лица, които имат назначена терапия с такива медикаменти и са им издадени протоколи, не се налага извънреден преглед или консултация със специалист за останалия период на валидността на протокола. С отпадането на ограничението за експертиза ще бъдат облекчени хиляди болни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна