Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова призова магистратите да предложат свой кандидат за нов главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова  призова магистратите да предложат свой кандидат за нов главен съдебен инспектор.

Според представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова, Народното събрание е "длъжник на съдебната система"  заради неизбрания вече цяла година титуляр на ключовия съдебен пост. Според нея Съветът не е компетентен по въпроса с избора на главен съдебен инспектор, но е непряко зависим от статута му и съдбата на правомощията му, когато изтече 5-годишният му мандат. Затова е добре да се произнесе Конституционният съд, смята Соня Найденова.

Правосъдният министър Зинаида Златанова призова темата да не потъва в разговор за срокове:

Не можем да кажем, че една година и повече е недостатъчно време да потърсим подходяща кандидатура, а пък когато формалната  процедура вече е обявена, тя просто да се внесе. Съгласете се, че това не е сериозно.

Според нея трикратният провал на процедурата за избор на главен съдебен инспектор няма да откаже онези, които няма какво да крият:

Нека да не забравяме, когато говорим за номинации и за назначения, поемането на една такава позиция е огромна отговорност и всеки решава за себе си и включително дали може да поеме такава отговорност, не става въпрос само за избор, за някакви политически намеси, не ми се иска в този аспект непрекъснато да разсъждаваме, а да разсъждаваме и на темата каква отговорност поемат такива хора, които се наемат с такива тежки задачи, и дано да има повече такива.

Тя призова магистрати и неправителствени организации да не стоят в ролята на странични наблюдатели, а да номинират:

Не виждам никаква пречка да се дискутират кандидатури, които е предложил и някой друг. Аз не виждам такава пречка. Разбира се, отговорността, законовата, и правото е в ръцете на народните представители, но нищо не пречи да бъде провокирана дискусия и от други участници в тези процеси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна