Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Първите постъпления от новата такса върху приходите от зелена енергия се очакват през април

Снимка: БГНЕС

Първите постъпления от новата 20-процентна такса върху приходите от т. нар. „зелена енергия“ се очакват в  началото на април. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев в деня, когато  Конституционният съд ще разгледа искането на президента за отмяната на таксата:

Ние нямаме постъпления. В момента сме в работна група - работим заедно с Министерство на финансите и ние, за да можем да определим точната методика, която трябва да стане факт най-късно до март, за да може самият ред, по който ще се извърши прехвърлянето на пари, грубо казано, или заплащането на тази такса, заедно с документа и оборота, който върви, оборотът към нея, който трябва да бъде представен на съответните дружества към нас. Всичко това трябва да бъде регламентирано в определена методика, за която всички да са наясно по какъв начин трябва да става това. Все още нямаме готовност в това отношение.

Боян Боев не уточни размера на очакваните постъпления от таксата, но според първоначални разчети ще бъде изпълнен план от 150 милиона лева от таксата, които ще бъдат използвани за стабилизиране на Националната електрическа компания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна