Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 800 000 души, живеещи в Англия и Уелс, почти не говорят английски, повече от половината от тях са безработни

Около 800 000 души, живеещи в Англия и Уелс, почти не говорят или изобщо не говорят английски, като повече от половината от тях са безработни. Това гласи официална статистика, чиито данни показват драматичната разлика в начина на живот и шансовете за намиране на работа от имигрантите с ограничени познания по английски в сравнение с местното население.

При имигрантите, които почти не говорят или изобщо не говорят английски, шансовете за намиране на работа са два пъти по-малки от местното население и три пъти по-малки за намиране на квалифицирана работа. Проблемът е с много по-големи размери при жените. Повече от 60% от неговорещите английски са жени. Статистиката потвърждава становището, че жени от страни като Пакистан и Бангладеш, доведени във Великобритания като съпруги, са най-потърпевши от гледна точка на социалната изолация.

По последни данни в Англия и Уелс живеят близо 4 000 000 души, за които английският не е първи език. В материала за статистиката, която е публикувана във вестник "Дейли телеграф", не се казва нищо за източноевропейците. Вестникът цитира Ан Крайър, бивша депутатка от община с голямо азиатско население, че правителството трудно може да направи нещо по въпроса, ако вече установилите се в страната имигранти не потърсят съпруги в тяхната общност, а не да ги докарват от Пакистан и Бангладеш.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна