Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов скандал по делото срещу имамите в Пазарджик

Снимка: БГНЕС

 Със скандал започна  днешното  съдебно  заседание по делото  за радикален ислям в Пазарджишкия окръжен съд. Един от обвиняемите  демонстрира неуважение и не стана при влизането на съдията.

Адвокатите поискаха оправдателни присъди за 13-те имами, обвинени в проповядване на антидемократична  идеология и членство в нелегалната ислямистка организация "Ал Уакф Ал Ислями". 

  Заседанието започна със скандал, след като имам Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдийския състав. На подканянето на съдия Ивета Парпулова да спазва  закона Ахмед отговори: "Аз съм мюсюлманин" и коментира днешната си демонстрация:
    Не знам какво разбират от уважение. Това е вашето виждане, а това е нашето виждане.  Не забравяйте, че аз съм мюсюлманин.
    На въпрос значи ли това, че не уважава българските институции имамът каза:
    Не искам да отговарям на тези въпроси. Нали казах вътре, няма да стана.
   Поведението на Ахмед получи мълчаливото одобрение на присъстващите в залата мюсюлмани. Районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед заяви:
   Негово лично право е да изразява качествата си като редови гражданин. Това е негово право.
    Единствено адвокат Хари Харалампиев осъди действието на подзащитника си:
    Това е страхотен гаф. За мен това е необяснимо.
   Въпреки това изказалите се до момента адвокати единодушно пледираха невинни. Те изложиха тезата, че обвинението в антидемократична идеология категорично се отнася към салафитското течение в исляма. Това е некоректен опит едни хора да бъдат наказателно преследвани заради вярата и убежденията си.

Адвокат Ина Лулчева заяви,  че всяка  религия има проблем с демокрацията, но това не е проблем на прокуратурата, а обвинението за членство в нелегална организация е хаотично, неточно и необосновано със сериозни доказателства.

Делото продължава на 5 и 7  март с пледоариите на останалите адвокати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени