Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози искат спиране на Общия устройствен план на Царево

Снимка: БГНЕС

Еколози поискаха министърът на околната среда и водите да спре изпълнението на Общия устройствен план на Царево. Решение на петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила стария план, който предвижда застрояване на комплекси край Черноморието в община Царево.

Еколозите заявиха, че министърът на околната среда има право по два закона - за биологичното разнообразие и закона за околната среда, да спре изпълнението на Общия устройствен план на Царево. Аргументите на еколозите представиха Андрей Ковачев и Борислав Сандов от партия "Зелените":

Липсва влязъл в сила акт за становище по екологична оценка към плана, съвместен със становище с оценка за съвместимост с "Натура 2000". 

Ние се надяваме, че ще изпълните вашите задължения като министър и в полза на обществото и законодателството, и като министър от страна - член на Европейския съюз, тъй като действително виждаме нарушения, драстични, в Общия устройствен план на община Царево и те не могат да бъдат подминати по никакъв начин.

Министър Искра Михайлова отговори, че се търси решение на проблема:

От излизането на решението на съда сме във връзка с компетентни министерства - Министерство на регионалното развитие и Министерство на инвестиционното проектиране, с които обсъждаме ситуацията, в която се намираме, тъй като последователните решения на съда ни поставят в доста сложна ситуация.

Министър Искра Михайлова допълни, че е необходимо да се подготви план за управление на природен парк "Странджа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени