Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Критично важните преговори между украинското правителство и опозицията се натъкнаха в трудности, след като президентът Виктор Янукович излезе в отпуск по болест, пише Ню Йорк Таймс. Естеството на болестта и моментът на появата й веднага повдигнаха въпроси за истинския мотив на президента да се оттегли от политическата битка. Някои опозиционни фигури изказаха предположение, че Янукович се измъква от сцената, като се подготвя да обяви извънредно положение.

Болестта на Виктор Янукович е поредният непредсказуем елемент в и без това доста взривоопасната политическа драма в Украйна. Неговият предшественик Виктор Юшченко се разболя през 2004-а година, след като явно беше отровен с диоксин по време на кандидат-президентската надпревара с подкрепяния от Русия Янукович, отбелязва Гардиън. 

Извънредната сесия на Върховната Рада не донесе изход от политическата криза в Украйна, констатира руското издание РБК Дейли. Ситуацията остава нажежена също като преди скорошните разговори между опозицията и президента Виктор Янукович. Не сечува обаче за нови преговори. Протестиращите не се разотиват, а парламентът ще поднови своята работа едва на 4-ти февруари.

Междувременно властите в Киев пресмятат щетите от прекратената окупация на аграрното министерство. Според комюнике на ведомството тя е възпрепятствала събирането на данни за зимните култури - огромен проблем за отрасъла преди пролетния сезон. В същото време във връзка с нестабилната ситуация в Украйна чуждите компании почти са спрели доставките на семена, пише Росийская Газета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!