Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерата на "Тоска" връща маестро Иван Ангелов на пловдивска сцена

| обновено на 04.02.14 в 10:06
Снимка: www.operasofia.bg

Премиера на прочутата опера “Тоска” от Пучини, ще се състои тази вечер на сцената на Градския дом на културата „Борис Христов" в Пловдив.

Премиерата, в изпълнение на пловдивската опера, е след премиерата в Хага и още 20 представления в оперни театри в Холандия и Белгия, поради липса досега на сцена в Пловдив.

Специално за „Тоска” след 34 години в Пловдив се завръща диригентът Иван Ангелов, който започва кариерата си в Пловдивската опера през 1981-ва година и оттогава работи в престижни национални оперни театри в Европа, като Ла Скала, Щатс опера, и на други континенти. Сред международните му отличия е и наградата „Златен Орфей” на Парижката опера.

В ролята на Тоска ще чуем сопраното Марияна Панова, която работи във Франция. Поради заболяване на тенора Мартин Илиев, партията на Каварадоси ще изпълни Даниел Дамянов. Скарпия ще пее Иван Димитров, който идва от Германия за тази роля.

Пловдивската „Тоска” е с мултимедия, която показва мястото на действието в Италия, като времето е изместено в 30-те години на миналия век, по време на диктаторския режим на Мусолини.

Маестро Ангелов даде висока оценка за професионалното ниво на пловдивската трупа и изрази съжаление, че новата зала в Дома на културата е с недостатъчно добри музикални параметри, като са предоставени само две репетиции на сцената в Дома, а европейската практика е от 5 до 6 седмици.

Известният диригент сподели и вълнението от завръщането си в Пловдив и заяви, че след отказа си да подкрепи Варна в кандидатурата й за европейска столица на културата, е готов да направи това за Пловдив.

Освен тази вечер, „Тоска” ще има само още едно изпълнение - на 25-и февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна