Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморие, Шабла и Царево искат бързо приемане на общите устройствени планове

Снимка: БГНЕС

Пет неправителствени организации и Общините Поморие, Шабла и Царево връчиха петиция до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, с която настояват да се приемат бързо новите им общи устройствени планове.

На срещата с министър Михайлова представители на организациите, които не приемат протестите на еколозите в защита на Странджа, заявиха, че рестриктивното екологично законодателство ограничава частния интерес.

Според Филип Цанов от организацията "Природата за хората и регионите" ще се създаде прецедент с решението за промяна на Общия устройствен план на Царево:

Законодателят още преди години е дефинирал, че общите устройствени планове са необжалваеми. Тези хора, които протестират няколко десетки, няколко стотици в София, не са гражданското общество. Гражданското общество са общините, собствениците на имоти, които са няколкостотин и за които са нарушени правата за владеене на имотите.

Димитър Канариев - председател на Националната асоциация "Българско Черноморие", допълни:

Нека да има правила, да знаем къде може да се строи, къде може да се правят зелени площи, болници или инфраструктура, да имаме планове за управление на съответните защитени зони, защитени територии и паркове.

Ще се ускори приемането на план за управление на Природен парк "Странджа", за да има синхрон с промените в Общия устройствен план на Царево, коментира министърът на околната среда Искра Михайлова:

Ако погледнете това, което се предвижда в Общия устройствен план, зоните, които са планирани за застрояване, са 0,42 процента от територията на парка - по-малко от 1 процент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени