Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова обеща българският отговор на препоръките в доклада на ЕК да е готов до седмици

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обеща до няколко седмици да е готов проектът за пътна карта, който да отразява българския отговор на препоръките в последния доклад на Европейската комисия за страната ни. Тя ще обедини мерките-отговори на всички цитирани в доклада институции – ВСС, МВР, съд, Прокуратура и комисии.

На семинар за журналисти Златанова анонсира и активна работа на Министерството с неправителствени организации и професионални магистратски организации, по актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт, каквото очакване също има в доклада. Тази стратегия ще е 7-годишна и преди да влезе в парламента ще бъде обсъдена на поредица от форуми. Днес ще се даде и дългосрочен отговор на важния за Брюксел въпрос за случайното разпределение на делата, като идеята е това да става с централизиран регистър. За изработването на продукта ще се ползват средства от програма "Добро управление", така че се очаква той да е факт през 2016.

Още един важен отговор трябва да даде седемгодишната съдебна стратегия - ще има ли два отделни съвета в рамките на този състав на ВСС, които да кадруват отделно за съдийските и прокурорските въпроси.

Съдебните такси за гражданите няма да се вдигат за гражданите,  заяви категорично Златанова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна